Till 1177 Vårdguiden
http://www.ehalsomyndigheten.se

Behandling av personuppgifter

Läkemedelskollen är en e-tjänst som tillhandahålls på eHälsomyndighetens webbplats. I Läkemedelskollen kan du hämta uppgifter om dig som finns registrerade i eHälsomyndighetens register, bl.a. dina recept, uthämtade läkemedel och ditt högkostnadsskydd. Du kan läsa mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i våra register på vår webbsida: www.ehalsomyndigheten.se/behandling-av-personuppgifter.

För att få åtkomst till Läkemedelskollen måste du vara minst 18 år och logga in med e-legitimation. Det är endast du själv som kan läsa dina uppgifter i Läkemedelskollen. Du som är vårdnadshavare kan även läsa ditt barns information via din egen inloggning tills barnet fyllt 12 år. Barn upp till 18 år kan inte se sin egen information i Läkemedelskollen.

I samband med inloggning till Läkemedelskollen sparar eHälsomyndigheten ditt personnummer. Personnumret sparas endast i syfte att åstadkomma en säker identifiering och sparas inte längre än nödvändigt för detta syfte. Vår rättsliga grund för denna behandling är att behandlingen är nödvändig för att utföra en uppgift av allmänt intresse samt vikten av en säker identifiering.

eHälsomyndigheten är personuppgiftsansvarig och behandlingen av dina personuppgifter sker i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR) samt de särskilda registerförfattningar som reglerar eHälsomyndighetens läkemedelsregister.

Du har rätt att av eHälsomyndigheten få information om och tillgång till de personuppgifter som eHälsomyndigheten behandlar om dig och att få felaktiga eller ofullständiga uppgifter rättade. Du kan i vissa fall även ha andra rättigheter, till exempel rätt att invända mot behandlingen eller begära att uppgifterna begränsas eller raderas. Du har även rätt till skadestånd vid felaktig personuppgiftsbehandling. Du kan också inge ditt klagomål till Datainspektionen/Integritetsskyddsmyndigheten.

Om du har frågor om Läkemedelskollen eller vår personuppgiftsbehandling kontakta oss på e-post registrator@ehalsomyndigheten.se eller ring på 010-458 62 00. Du kan även kontakta vårt dataskyddsombud på e-post dataskyddsombud@ehalsomyndigheten.se.